tisdag 27 mars 2012

Hemliga laster..


En del rökar, en del snusar, en del gör både och. Alla har vi våra laster. Kanske någon smygäter choklad eller missbrukar frukt. Även solen har sina fläckar! Min last har varit Coca-Cola Light i många år. Jag har varit totalt beroende och det har gått åt många flaskor i veckan. Nästan så jag klättrat på väggarna. Ibland har jag druckit annan läsk men alltid hållt mig till light. Det kanske har med min diabetes att göra...

Hur som helst kände jag i höstas när jag började mitt nya jobb att jag behöver göra något åt det där. Mitt blodsocker var på topp och det klart att jag inte mådde bra. Satte mig ner och funderade på vad jag skulle göra åt min situation. Och som många av er vet är det inte lätt att bara sluta. Då skulle det förmodligen inte finnas några alkolister eller rökare osv..i världen. Om allt vore så där lätt.

Jag höll på så där att på måndag börjar jag. Så blev det måndag och då plötsligt var det något skoj som skulle hända under helgen så det vore ju bättre att börja nästa måndag. Känns det ingen?

Så höll jag på ända till i julas. Plötsligt blev måndagslöftet ett nyårslöfte och det vet ju alla hur det är med nyårslöften. De kommer och de går. Jag satte i alla fall ner foten för mig själv. Ok, se det som ett nyårslöfte jag vågade inte hoppas. Jag ville se det som en present. Den presenten kommer jag att återkomma till om ca 85 dagar.

Jag slutade tvärt med Coca-Colan. En dag innan jul togs nog rekordet. På en planeringstimme/lunchrast småsprang jag till Netto som ligger precis granne med jobbet. Var så desperat och så satans törstig. Köpte mig en ful-cola-light och la den i en gul Netto-platspåse och småsprang tillbaks till jobbet. Men fattar ni!?? Precis som en alkolist. Fattar ni beroendet? Hur som helst, in i arbetsrummet och var evigt tacksam att kollegorna hade sina lektioner så jag fick sluka min dricka helt för mig själv. Jag kände hur kolsyran rev i halsen. Sjönk ner på stolen och kände livet komma smygandes på mig igen. Räddad för denna gången.

Så nu dricks det väääldigt lite läsk för min del. Jag tar gärna ett glas till helgen men där är det stopp sen. Ett glas rött är ju att dö för. Men oftast funkar det med ett glas. En glas sen kan jag tycka att det är bra om man nu inte partar för då kan ju både tre och fyra vara rätt!!!

Så det jag vill säga är att på något sätt går allting. Jag bytte ju även ut min data-tid ( fast nu ljuger jag lite) mot motion ( och här ljuger jag inte). En liten nätt runda på 1 mil intas lätt numera och 20 kilo lättare är jag också. Fast mycket ska bli mer. Men jag tar en sak i taget. Finns folk runt omkring som inspirerar och inspirerar ännu mer. Tack till Er! Jag har sänkt min insulindos från 32 E till 11 E från i julas.
 Bara det :)

Jag vet att det är blod, svett och lite tårar men det går! Det svåra är att bevara.

Nu väntar sängen precis som igår och min bok förblev orörd men idag ska jag med varsam hand öppna den och sätta mig in i handlingen!

Kram och Gonatt!!! Anna

16 kommentarer:

 1. Hej jag heter Sahra och jag är också beroende.

  Fast på cola zero. Förut var det Pepsi max. Same same. Vill ha ett glas varje dag. Gärna efter maten. Lite som folk dricker kaffe eller tar en cigg efter maten, dricker jag ett glas cola. Jag blir så sjukt sötsugen efter middagen och colan dämpar det.

  När jag har varit gravid har jag inte kunnat dricka läsk. Jag har märkt stor skillnad på min hy och det borde ju vara en motivation att minska på intaget. Men det är svårt.

  Är det första gången ni åker till NY. Spännande oavsett. Det finns så otroligt mycket att uppleva, så man blir nog aldrig klar med den staden.

  Kram

  SvaraRadera
 2. Anna, du inspirerar mig. Nu ska jag också börja springa/gå/motionera. Faktiskt började jag redan i går med en snabb promenad och likadant idag.

  Jag är "beroende" av the real thing, dvs Coca-Cola. Dock vet jag att jag alltid kan sluta, därav "". Men det är ju så gott! & vatten är inte alls lika sött och mmmm.

  Men, jag får väl kanske också skärpa mig. Just nu blir det en colaburk om dagen på jobbet och kanske ett glas hemma. Onödigt men gott.

  :-)

  SvaraRadera
 3. Sara, hahhah du är ju underbar!!!
  Håller med att det är skitgott! Och nu blir jag nog allt lite sugen igen men ska stå emot!!!

  Nej, jag har varit i NY innan men inte familjen! Det ska bli sjukt spännande:) Jag ska även åka dit innan vi i familjen åker över! Om jag blir antagen på den kursen jag ska söka!!

  Helen!

  Härligt att kunna inspirera någon! Det är lite därför som jag skriver. För jag vet själv hur jag blir inspirerad av någon som skriver. Jag har kikat på Biggest looser under våren här och är sååå grymt inspirerad av de människorna att jag nästan dör! Tycker de är så duktiga.

  Kram Anna

  SvaraRadera
 4. Du är stark! Vilken karaktär! Att sluta med ngt man känner sig beroende av men som kanske inte är så bra för kroppen tycker jag är så starkt! Själv har jag aldrig varit ngn läskfantast. Men kolsyra kan jag bli sugen på. Vi köpte därför en Soda Stream nu för ettpar år sedan men dricker i stort sett endast kolsyrat vatten. M kan ibland göra "läsk" med en sådan där smaktillsats som han häller i det kolsyrade vattnet men det tycker jag oftast mest är äckligt haha! ;-)
  När är det i ska till NY med familjen? Måste missat det? Och du den där kursen skulle jag vilja veta mer om. Jag har inte svarat dig än på mailen för jag har ingen aning riktigt om sådana saker? Men du får gärna berätta lite mer. :-)
  Kram!!

  SvaraRadera
 5. Vilken resa du gjort Anna. Det är fint att läsa om.

  Godiset är min last. Likt en missbrukare kan jag bete mig, så igenkänningsfaktorn är stor.

  20 kg är galet mycket Anna, oj så bra gjort!

  Jag kämpar inte mot vikten, kanske ngt enstaka kilo bara. Det är musklerna jag behöver och piggheten (energi).

  Jag ska jag också....Jag brukar dock komma igång under sommarmånaderna. Under tid för semestern är allt lätt. Men när vardagen tar vid, det är då jag tappar bort allt jag byggt upp.

  Nåväl, skam den som ger sig.

  Jag ska jag också......

  Kram

  SvaraRadera
 6. Hej Anna!
  Tack för att du delar med dig av din upplevelse och livserfarenhet! Tusan vad man kan fastna i saker! Jag är nog mest "resberoende". Fullkomligt tokig i det! Men det är lättare att styra, plånboken och antal semesterdagar för stark talan.

  20 kilo, vad duktig du är! Att jag är imponerad av din löpning har jag nämnt tidigare. Du inspirerar till förändring Anna!

  Så kul med New York! Dit skulle jag också vilja åka en vacker dag!

  Önskar dig en toppen fin dag!
  Kram Anna

  SvaraRadera
 7. Mycket strongt gjort Anna!
  Du sporrar!

  Vi har alla våra laster på ett eller annat sätt....
  Sockerberoendet är väldigt utbrett.

  Ha en finfin dag!

  Kram från en imponerad Karin

  SvaraRadera
 8. Saltis, jag ska sätta mig ner och maila lite mer info!! Vi ska söka en utbildning där vi behöver en skola som kan ta emot oss! Typ lite jobbshadowing! Soda Stream, vår gick precis sönder men det är galet gott att ha en sån! Ska köpa en ny snarast!

  Lotta...jag bestämde mig för att inte ha mål eller att si och så mycket vill jag gå ner utan jag försökte mer byta ut dumma vanor mot lite mer vettiga. Jag tillåter mig att äta godis och sånt men i mycket mindre skala. T ex när jag åket ner till affären för att handla då slinkr det inte ner något onödigt i magen på väg hem osv.. Oavsett så mår man så mycket bättre när man tränar. Men jag vet...det är inte lätt!


  Anna, hihihi jag är också reseberoende men det är som du skriver lite lättare!!! Just nu är jag taggad och mycket är tack vare att vi varit två som varit ute tillsammans varenda dag!

  Karin, det där med sockerberoende är skrämmande på många sätt. Lättare sagt än gjort att bli av med. Men nu är suget helt borta. Jag kan bli galet sugen på nötter dock!


  Tack för era fina kommentarer! De värmer och stärker <3

  Kram Anna

  SvaraRadera
 9. oooo du är som jag vännen!!
  Cola-light är det bästa jag vet.. en om dagen minst.

  KRAM!

  SvaraRadera
 10. Du skriver fredagstemat idag :-)
  OCH varför INTE!!
  DET funkar ju!
  Men grattis till din inre resa! OCH underbart och fantastiskt att du är 20 kilo lättare.
  Fantasiskt. HATTEN AV!
  OCH så fint att du kunnat lägga om din dos.
  Verkligen BRA!
  Jag gillar Coke Zero, men dricker det rätt sällan.
  Kramar i massor!

  SvaraRadera
 11. Carola...idag har suget varit stort!!!
  Nästan så jag vill säga skål!!!

  Annika...hihih jag som har missat 2 gånger nu !!! Att jag är först då!!

  Kram Anna

  SvaraRadera
 12. Wow vilket jobb du gjort! 20 kilo är galet mycket och att dessutom bryta ditt beroende är starkt gjort. Jag blir så imponerad av dig, du är en inspiration!

  Som du skriver är det svåraste att bevara sina goda rutiner, men vi bloggläsare får se till att peppa dig även där!

  Jag har visst missat detta om NY, men nu blir jag nyfiken. Jag drömmer om att åka dit en dag, har tidigare bara mellanlandat där.

  Nu ska jag ge mig ut på en promenad i regnet men vi hörs snart igen.

  Kram Elin

  SvaraRadera
 13. Heja dig ANNA! 20 kilo... IMPONERNADE!!! :D

  Jag har väl kanske inte så många kilo övervikt, men behöver defenitivt förbättra flåset... Så nu är det powerwalk ena dagen och löparrunda nästa....

  Kämpa på! Kram Carin

  SvaraRadera
 14. Elin..Jag ska söka en utbildning i NY eller kanske mer en kurs! Sedan ska hela familjen åka till USA framöver! Planeringsstadiet och så himla kul!!!

  Carin...ops, ja de försvann lite pö om pö!!

  <3

  SvaraRadera
 15. Heja dig Anna! Vilken fantastisk resa och jag slutar aldrig att imponeras av din beslutsamhet och ditt jävlaranamma. Du är en sådan inspirationskälla och förebild Anna. Dessutom visar du på det som vi alla innerst inne vet - att det inte är någon annan än vi själva som kan få till en förändring av vårt liv och att vi kan om vi bara ger oss 17 på det. You go girl! Jag är så himla stolt över dig vännen!

  Kram Lotta

  SvaraRadera
 16. Heja dig säger jag med! Duktiga du att ta tag i löpning m m så!
  Är jag månne den enda som inte gillar coca cola...?=)

  Kram
  Adela

  SvaraRadera