onsdag 12 december 2012

När man är ute med kollegorna!

  Utanför Kinna där jag bor ligger ett litet brukssamhälle. Där finns det mest underbara värdshus som man kan tänka sig nu i juletid. Jag var där på julbord förra torsdagen och det var som att kliva in i Ingmar Bergmans "Fanny och Alexander". Vi började med glögg och bara det. Doften, smaken och känslan!
Numera är det inte skinka, köttbullar och prinskorv som jag gillar bäst på julbordet utan jag föredrar mer osten och laxen. Det funkar för mig och jag skulle kunna leva på lax och ost. Ghhaaa!Det var en trevlig stämning och tänk att det var 12 minusgrader och massor av snö. Precis som det ska vara! Jag njuter av varje sekund i miljön. Men på ett annat sätt avskyr jag det. Detta enorma frosseri. Men är det jul så är det. Vi satt där och tjötade och kvällen gick alldeles för fort som vanligt när man har trevligt!Redan nästa dag var det julbord igen! Det började dock lite kaotiskt när en kollega kom hem innan vi skulle åka och min lilla Humla smet ut i den kyliga kvällen! Jag menar, alla kan ju inte veta HUR rymningsbenägen den satans lilla råttan är!!!! Jag var på väg in i duschen och det var bara att ge sig ut på bästa jaktlycka! Som tur var blev friheten kort för Humlan. Ovanligt kort. Men kylan gjorde väl sitt och hon kom krypande hem!

Hur som helst åkte hela Lyckeskolans personal till Skogens Hus...för att inte reta någon som tycker att vi lärare får någon extra förmån så här till jul  kan jag säga att vi betalade allt själva(!). Så, nu var det sagt!!!

Men hör ni, Skogens Hus...hur låter det egentligen? Vi åkte taxi dit och passerade skogar och slingriga vägar och det kändes som om vi aldrig kom fram. Helt ute i mörkret på en skogväg blev vi avsläppta. Det enda ledljus vi hade var från iPhonen.Jag hade ju fullt upp att uppdatera mig på Facebook och Instagram och vi flabbade över att täckningen var kass och jag undrade hur jag skulle klara mig därute!
Efter några hundra meter möttes vi av denns underbara syn. En tomte delade ut glögg och vi mumsade pepparkakor och hade fullt upp att hålla värmen. Alltså, vädret ver helt perfekt. Snö och hur kallt som helst!

Sedan fortsatte vi att gå och efter en stund kom vi fram till tre fyra små hus. Mitt ute omgivet av skog låg tomtens hem. Det går liksom inte att kalla det för något annat. I en jättelik kåta åt vi julbord. En eldstad i mitten och en sån julstämning sen! En stund fick jag nypa mig i armen för att se om det var verkligt eller inte! Vi åt,drack, lekte lekar och skrattade! "Någon" roade sig med att gömma min mobil några timmar under kvällen, precis som eleverna gör i skolan! Är det personalfest bland lärare så är det!!! Men det ledde också till massor av skratt.Visst är de fina mina kollegor. De är de bästa. Lite suddigt ska det vara! Eller hur?


Och minsann, dagarna springer iväg och man försöker hinna med. Betygen är satta och det är exakt 36 minuter till deadline. Man blickar framåt mot vårterminen fast man inte borde vara där ännu. I morgon är det Lucia i skolan och det blir lite glögg på morgonen. En sån där härlig känlsa man har sedan man var liten och klev upp mitt i natten för att titta på Lucia! Och en tradition som jag delar med mina älskade ungar är att alltid, varje dag, titta på julkalendern tillsammans i soffan med frukost. Så jäkla skönt att bara ta det lugnt i hela 15 minuter!!!
Annars blir det lätt frukost i ena handen, kaffe i andra och springades i huset och leta sockar, hårklämmor, en konflikt som ska lösas, en bok som ska hittas och idrottskläder som ska packats!  Så nu är det tider. Det är det!


Önskar er en fin Lucia var ni än befinner er. Hemma. På jobbet. I bilen, I skolan, I Luciatåget, I affären. På promenaden. Eller bara tillsammans med någon.

K Ä R L E K


17 kommentarer:

 1. Vilket mysigt ställe! Finns ett liknande nära mig, Wreta Gestgiferi. Nästa vecka ska jag på julbord med mina kollegor!

  Fin Lucia till dig också!

  KRAM Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt med kollegor!

   Kram och ha det så kul!

   Radera
 2. Och mitt i alla måsten så hinner du med att baka och umgås med grannar och vänner och....jag förstår inte hur du bär dig åt :-)

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trollar med knäna!!! Du vet jag är ju inte still en sekund längre!!!

   Kram Anna

   Radera
 3. Vilka fantastiska julbord du har varit på då. Jag har inte varit på ett enda. Brukar inte gå. Julbord är inte direkt favoriten, men skinka och ostar och lite lax är ju gott förstås. Önskar dig också en fin lucia. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lätt att bli trött på julmaten!!!!

   Kram

   Radera
 4. Vilka härliga och annorlunda julbord du har fått vara på. Underbart kul! Och en härlig lucia förtjänar du och dina kollegor som tvingas arbeta med det nya, vedervärdiga betygssystemet (det är så som jag ser på det iallafall) :)

  Kramar till dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med dig! Dessvärre måste vi förhålla oss till dem :(((


   Kram !

   Radera
 5. Anna! Om det är någon som är värd ett julbord, så är det ni, lärarkåren! Som dag ut och dag in, tar hand om våra ungdomar, vår framtid!!!

  Efter att ha läst veckans nr av Markbladet, är det inte utan att man grips av ångest, som förälder... Vart är vi på väg? INGEN kan göra det omöjliga...

  Hoppas er luciamorgon var PRECIS så där fin, som man önskar... I Finabo blev det en stund tillsammans i soffan, med lussebulle och tända ljus, innan det var dags att ta tag i dagen...

  Kram Carin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilka fina ord!!!

   Ja, bra att folk reagerar när hela skolan står och faller. Fattar inte hur politiker och andra kan fatta såna horribla beslut.
   Lika bra att lägga ner all verksamhet. Vem behöver lärare? Vem vill vara lärare? Snart ingen.

   Luciafirandet har varit lugnt här i Kinna också!

   Kram Anna

   Radera
 6. Vilket ställe ni åt julbord på Anna! Fantastiskt!
  Hoppas ni haft en fin luciadag! Vi har njutit av vacker sång såväl på dagis som på tv:n!
  Kram Anna

  SvaraRadera
 7. Vilka julbordsupplevelser Anna!! Jag läser och läser igen...för det är så härligt! Jag vill också gå i snö, frysa, värma mig med glögg. Och äta lax och ost. Skulle kunna hoppa på ett plan på studs.

  Nu väntar snart ert skönt och välbehövligt jullov....härligt Anna! Hade gärna tagit ett varmt glas glögg med dig. Och gett dig en stor kram!

  Lotta

  SvaraRadera
 8. Wow vilket ställe, där hade jag gärna ätit julbord jag med! Lax och ost, mmm... Och glöggen inte att förglömma!
  Hoppas att du får en toppenfin helg Anna!
  Kram Elin

  SvaraRadera
 9. Grattis Anna, du har vunnit presentkort från Holmbytorp på min blogg.

  Skicka din adress, och mail så får det det snarast.

  Kram Lotta

  SvaraRadera
 10. Vill önska dig och familjen en God Jul!! Njut, koppla av, ta ett glas glögg till ;)

  Stor kram!
  Lotta

  SvaraRadera