fredag 31 december 2010

Happy New Year!

Så var det nyårsafton! Den mer glamuorstilta aftonen vi firar. Oxfilé, räkor, hummer, ja mycket gott kan man laga en sådan här dag. Undra vad alla ni bloggläsare ska äta ikväll! Och faktiskt undrar jag själv också vad det blir för gott. Ganska roligt att inte veta. Vi ska slå runt inne hos den gode grannen framtill småtimmarna i morgon bitti, det kan jag lova! Nu har vi legat isolerade från omvärlden alltför länge och jag har vaknat till ett grymt partyhumör!

Men först ska det spelas fotboll! Nere i Kinnahallen bjuds det på fotboll och en och annan öl! I eftermiddag samlas ett stort gäng för lite "talangträning". Jag ska avslöja att det är Johan Selin som agerar talangscout och letar förbrilt efter en ny talang som ska besörja Kinna IF´s korplag :) Synd att mannen i familjen legat sjuk och endast har möjlighet att möjligtvis ställa upp som keeper! Annars hade han varit ett "hett" byte för ett lass ved ;)

Nu alla fina bloggläsare är det dags att önska er ett riktigt Gott Nytt År för nu ska jag logga ut och tillbringa förmiddagen med att färga håret, bli klippt och göra ansiktsmask! Kram Anna

torsdag 30 december 2010

2011

Förväntningar på 2011! Ja, vad har man för förväntningar tro? Det är säkert vad man gör det till! Jag har massor av förväntningar på mig själv.

  • Jag vill lära mig att fotografera med systemkameran och möjligtvis gå någon kurs.
  • Lämna bilen hemma och gå/cykla till jobbet.
  • Sova minst 7 timmar om dygnet.
  • Överraska mannen med en hemlig resa.
  • Umgås mer med mina barn.
  • Framför allt ge mig själv tid. Tid för mig och tid för familjen. Tid för vänner.
  • Sortera bort allt som inte betyder.
Visst låter det lite som nyårslöften men det är det inte. Nyårslöften bryts men detta är mina mål för 2011. Kan undra om ni andra sätter upp mål och mening..?

Ha en trevlig kväll! Kram Anna

Cola light VS vanligt vatten


Fortfarande sjukstuga på Kinnastensvägen. Men idag är det första dagen Kjell jobbar i alla fall. Klockan ringde kvart i fem och jag kände trots influensan att man skaffar sig fort ovanor! Men jullovet är ändå skönt för man kan ladda batterierna igen. Lugnt sakt kan mna ju säga att jag gjort! Datorn och TV har det blivit mycket av eftersom jag inte orkat något annat. Måste ju fördriva tiden på något!

Det som är bra med att vara sjuk, om man nu kan säga så, är att man inte äter något! Finns inget man är sugen på. Jag har lagt ner light-läsken mot vanligt vatten och det har funkat. Tänk att jag för några år sen var helt beroende av Cola Light. Jag drack enorma mängder men helt plötsligt en dag slutade jag. Tyvärr bytte jag till Sprite Zero istället och ibland har det blivit Seven Up light. Men nu ska jag sluta. Vatten och lightsaft funkar det också. Jag vet att lightsaft kanske inte är det bästa men eftersom jag har diabetes vill jag inte dricka vanlig saft.

En promenad har det blivit varje kväll också. Men ingen för motionens skull utan mer för att få frisk luft i lungorna. Lilla Humlan har också vartit med och hon trippar på små lätta tassar.

Natalie har fått boka om sin flygbiljett. Annars hade hon åkt hem i morse. Det hade inte funnits planer på att hon orkat åka ner till Cypern igen. Nu åker hon istället ner på tisdag och jag får rå om henne några extra dagar!

I morgon blir det nyårsfest och jag är så himla glad över att inte vi ska vara här! Det hade inte gått. Vi ska istället fira nyår hos den gode grannen tillsammans med många andra vänner. Kan undra om han har något på gång...Vi ska i alla fall ha med oss ett pris för det vankades lekar!! Roligt!

Lyckan smiter in genom en dörr du inte visste du lämnat öppen! Kram Anna

onsdag 29 december 2010

Romantisk eftermiddag!Detta börjar nästan bli en gnäll/förkylningsblogg minsann! Det finns inget värre än att vara sjuk. Jag har inte ro i kroppen för det. Jag vill greja och vara igång hela tiden. Idag hade jag små planer på att planera upp vårterminen lite men jag blev svettig bara jag tänkte tanken!

Gabriella har kommit hem från Johan och hon är den enda som klarat sig!

Kristin och Niklas ville låna "Sex And The City 2" och när Niklas kom hit för att hämta den hade han med sig ett gäng romantiska filmer! Bl a "Brudens bäste man". Har ni inte sett den så titta på den. Såå romantisk och så mysig! Sen gör det ju inte ont att kolla på Patrick Dempsey heller!!! Det var min eftermiddag det!


Alla besök bereder mig glädje. En del när de kommer. En del när de går! Kram Anna

Jul, tulpaner och matlagningsprogram!

Att jag älskar julen är ingen hemlighet men jag tröttnar oerhört snabbt. Nu är jag jättesugen att plocka bort allt och slänga in fräscha tulpaner och kuddar och plädar. Men min ork räcker nog inte till just nu. Ska dock göra ett tappert försök. Jag behåller ljusen i fönstren och hyacinterna. Jag har inte sovit så bra i natt utan legat och hostat. Kjell har också varit vaken så vi har haft lite sällskap! Hundarna..ja, nu är det inte hunden längre utan hundarna, de har legat i sängen också. Jag som aldrig har haft hundar i sängen tidigare. Det är det värsta jag vet men å andra sidan har vi alltid haft stora hundar. Nu med dessa små är det annorlunda tycker jag! Gabriella har fått en hund i julklapp!! En liten Humlan... Såå söt och är en blandras mellan Griffon och Lhasa Apso. Hon är en riktig knähund.

Jag har strötittat på alla dessa matlagningsprogram. Än är det Tina, Ernst och än är det Montazami, Per Morberg eller underbara Leila. Jag tycker det är roligt men saknar ibland vanlig husmanskost. Grymt att man får man massor av tips och på Recept.nu hittar man alla braiga recept från TV. Jag brukar experimentera mycket och det är roligt att testa nya saker. Ibland är det uppskattat ibland inte. Barnen brukar för det mesta prova ny mat men faller ändå tillbaka till att det är tacos de vill ha på fredagkvällen!

På återseende! Kram Anna

tisdag 28 december 2010

Tillbakablickar!

Tänk vad ett år går fort i alla fall! Och vad mycket man hinner göra under ett år. Nu är det bara 3 dagar kvar och för att summera det som varit väljer jag att skriva följande rader:

Årets fest: Synd att man inte fick uppleva kräftskivan 2009 igen hos Åsa och Johan. Detta  årets kräftskiva fick ställas in pga sjukdom. Trist men nödvändigt. Men det får väl bli 1:a Maj festen då vi satt ute och grillade trots vårkyla. En fest där gästerna hittade hem framåt fem-tiden och vi hade hemliga gäster som tittade in! En del av gästerna höll eldvakt vilket jag var tacksam över!!

Årets konsert: Utan utan tvekan herr Winnerbäck på Trädgården. Alla och då menar jag alla godingar spelade han. Magiskt ögonblick när han acapella gick ut på scenen exakt 21.00 och började sjunga "Anna, bussen här utanför går ingenstans". Wow, säger jag bara. Halleluja Moment!

Mycket annat skojsigt hände. Vi var på "Dyngkåt och hur helig som helst" med underbara Mia Skäringer från Solsidan. Som vi skrattade! "Sex And The City 2" hade premiär i maj och jag och Åsa tog med oss mina äldsta tjejer och såg den. Hyfsad bra tycker jag! Vi packade tåget fullt och drog ner till Malmö för att kolla KISS-konserten. Underbart roligt! Sofia bjöd på enmans-show som heter duga eller ruumpa! 4 par var vi som fick uppleva detta! Ser gärna en repris!! Midsommar firades hos Åsa och Johan varvid dansen skedde i Mariebergsparken. Det blev några besök i Varberg och i Espevik men sommaren gick fort och alla hade semester olika veckor. Men vi var inte sena att fira alla som gick på semester eller alla som börjat jobba!!

Jag och Kjell tog med oss tjejerna ner till Cypern i nästan 4 veckor. Vi besökte Nissi Beach, Fig Tree Bay, och massor av andra fina stränder. Lite för varmt var det när temperaturen steg mot 48 grader.Vi fullkomligt älskade AC´n!! Vi rörde oss världsvant mellan taxibilaar och bussar i hela Agia Napa, Protaras och Paralimni! Våra trevliga grannar Åsa och Johan kom ner 1 vecka och det var fullt ös! Hur skoj som helst! Cypern börjar kännas som ett andra hem numera.

Väl hemma var det skola igen och vardagen blev verklig igen! Det blev några kräftskivor men trycket mot 2009´s års kräftskiva fanns inte. Men det betyder inte att det inte var trevligt!

I oktober åkte jag ner till Cypern igen tillsammans med 4 kollegor. Kurs var anledningen och mycket lärde vi oss. Besökte Nicosia, Phafos och Limasol. Bodde gjorde vi i Paralimni och jag kunde umgås mycket med Natalie!Jag hoppas på ett lika roligt 2011 och jag önskar Er alla fina bloggläsare Gott Nytt År!

Kram Anna

Lyckan, kärleken och meningen med livet!

Nu pågår Mellandagsreorna för fullt. Vi kommer inte att vara ute och shoppa loss på den inte. Knappt uppe på benen utan vi hänger mest i köket och i soffan! Vilken jul! Förresten gillar jag inte att trängas med massa av köplystna människor. Varmt och trångt. Allt ligger huller om buller och då får jag svårt att handla. Hur som helst måste jag inhandla hostmedicin, Alvedon och Ipren. Vi har fryst en massa julmat som inte går åt. Det kommer väl att kunnas äta vid andra tillfällen!

Ikväll ska vi försöka att äta lite ostbricka. Får väl se hur sugna vi är. Jag blir avundsjuk när jag läser andra bloggar där de planerar nyårsmeny och annat! I och för sig ska vi inte vara hemma om vi nu är friska men det är roligt att ta del av olika menyer och traditioner. Jag har sett flera som använder sig av rislyktor istället för raketer. Vi hade såna på vår glöggfest och skickade iväg några stycken. De var jättefina! Har några kvar och får väl ta med mig dem till den gode grannen!!!

Idag ska jag börja läsa en bok som jag längtat efter att få läsa "Lyckan, kärleken och meningen med livet".
Nu får vi besök av den fina lilla rådjursfamiljen igen! Det ser roligt ut för de kommer gåendes på gatan och viker av in till våran ingång och äter av vetet vi lagt ut. Igentligen vill jag inte ha dem så nära men nu tycker jag synd om dem för de har verkligen ingen mat.


Ta det lugnt i trafiken om ni ska ut! Kram Anna

måndag 27 december 2010

Livet är inte de dagar som passerar utan det är de dagar vi minns!

Jag sitter här i lugnet och funderar på framtiden och livet. Framtiden med bloggen, framtiden med jobbet och framtiden och livet med mig själv. Snart stundar nyår och därmed nyårslöften som ska hållas och brytas.

Jag ser att jag snart haft 17 000 besökare sedan i juli då jag installerade min räknare. Så fantastiskt roligt. Alla betyder så mycket och jag har svårt att förstå vad jag kan leverera som får Er att hitta tillbaks till bloggen. Ni är så värdefulla ska ni veta. Varenda en av er!

Framtiden med jobbet...En sak vet jag och det är att jag har ett väldigt roligt yrke. Jag skulle vilja jobba som lärare för alltid om jag nu inte öppnar en inredningsbutik tillsammans med någon kollega! Det händer saker varje dag. En del saker är stående och är en del i vardagen, en del saker uppstår och man får fatta snabba beslut som inte alltid är så lätt! Man lär sig verkligen av sina misstag!

Med mig själv då? Jag brukar undvika att berätta saker om mig själv men jag funderar mycket på projektet. Projektet som höll mig sysselsatt hela hösten för den delen. Som jag lovade att aldrig mer prata om och som var avslutat på några sekunder. Ibland är jag sugen på att ändå delge vad det gick ut på. Jo, ja, jag ska delge er det. För hur det än är så är det en del i det vardagliga som ibland förvandlas till en tragedi för människor.
Som många av er vet dras jag med diabetes som jag ibland har under kontroll och stundtals tappar greppet om totalt. Jag svär på mig själv över att jag har sådan dålig pli på mig själv men nu ska jag faktiskt ta tag i det ordentligt och det inte för att det är nyår med töntiga nyårslöften som aldrig hålls utan enbart för mitt eget välbefinnande!
Jag har försökt att hålla vikten men det lyckas ju aldrig något vidare och många vet ju hur det är. En del av er vet jag är diciplinerade träningsmänniskor och jag önskar önskar att jag vore som ni. Men nu ska jag bli en liten del i det i alla fall.
När jag var på diabeteskontroll i våras frågade jag min läkare om hur en magsäcksoperation skulle vara för mig. Han svarade att det finns många sätt att gå ner i vikt på men denna är väl den som ger ett bestående resultat. Jag hade mina funderingar på att gå ner en så där 25 kg i alla fall. Han skickade i väg en remiss och på den vägen är det. Jag har tillbringat många förberedande besök på Sahlgrenska inför operationen och gjort massvis med tester och tagit massor av prover. Jag var minst sagt taggad.

Men så kom den där dagen, 28 oktober. Den där dagen jag satt med min syster i köket och det knackade på dörren.Det hade hunnit bli mörkt ute. Den där dagen då operationen lades åt sidan och den ligger fortfarande där. Samma vecka, dagen innan för att vara exakt hade jag gjort det sista besöket på Sahlgrenska och allt var OK.

Jag öppnade dörren och där stod min fina vän med sin lilla hund och allt blev till kaos och ett enda töcken. Jag hörde min fina vän långt borta och hennes förtvivlade röst och hennes ord klingade i mitt huvud. Tårar, chock och förtvivlan. Av respekt för en annan fin person som min vän berättade om och hennes familj kan jag bara säga att denna kvinna gjorde operationen och det gick inte bra. Vi stod där ute på trappan och bara tittade på varandra. Tankarna var långt borta i en sjukhussal någonstans i västsverige. Där en kamp om livet utspelade sig.

Därmed förblev mitt projekt bara till ett projekt och ingenting annat. Min familj är så viktig för mig och jag vill inte utsätta dem för detta. Min familj är mitt allt och det finns ingen som kan ta det ifrån mig. Jag älskar min familj precis som ni andra älskar era familjer. Det finns så mycket kärlek.
Jag kommer aldrig att fundera på om det var rätt eller fel. Livet är för skört för att jag ska få veta. Med facit i hand kan jag inte ens säga att jag är glad över mitt beslut utan mina tankar är fortfarande hos en fin person någonstans därute som jag hoppas hoppas kommer att göra stora framsteg.
Men istället för operation blir det massor av motion och jag är väl förberedd på att arbetet är mitt eget. Min familj och mina vänner är det stora stödet i det jag kallar framtiden.

Och härmed är projektet totalt avslutat både för mig och för bloggen. Jag vet inte om det är ödet eller inte.


Ta hand om er, krama om era nära och kära. De betyder! Kramar Anna

Tomtebarnen som hade snuva ;)

Sakta, sakta återvänder livet till verkligheten. Denna julen blev inte som andra jular,det kan jag lova. Dan före doppardagen hade vi lite gröt och skinkavsmakning tillsammans med barnen och deras flick-och pojkvänner. Sedan var det dags för julklappsspelet. Det är ett väldans flängande och ryckande i paket och som alltid är det ett av paketerna som är mer attraktiva än övriga ;) Denna gången handlade det om ett grönt fyrkantigt ganska stort paket! Till slut stod Lovisa som ägare över paketet!

Julaftonsmiddag tillbringades i Holsljunga hos lilla farmor. Jag var verkligen i valet och kvalet att ställa in besöket eftersom Signe och Lovisa inte var pigga alls. Hosta feber och värk i kroppen. Natalie hade samma symptom. Men vi chansade trots allt. Dopp i grytan, det bästa på julbordet, blev det och lite annan god julmat också.

Tomten kom ganska lagom tills det att vi kommit hem igen. Vi tyckte tomten var slående lik en av familjemedlemmarna men han försvann lika fort som han kom. I samma ögonblick hittade Agnes hem för hon hade varit nere och köpt tidningen ;) I efterhand kändes det modigt av tomten att komma hem till oss som var sjuka :)

När kvällen var slut låg Natalie och Signe helt däckade och Lovisa var fortfarande inte bra. Niklas och Kristin kom in en snabbis, öppnade lite paket, åt julbord och åkte sedan hem för att öppna varandras julklappar! Här hade inte gått någon mat överhuvudtaget. Tänkte på allt ståhej man har innan och sedan blir det inte alls så.

Juldagen var en transportsträcka från morgon till kväll. Nu började Agnes att känna sig dålig och hennes hosta kom som ett brev på posten. Rena sjukstugan. Alvedon, glass och dricka inhandlades som en ren veckohandling. Usch och fy. Jag och Kjell tog oss en kvällspromenad och det var grymt gott att komma ut och få lite frisk luft.

Annandagen var ännu värre. Natalie och Agnes var två vrak som knappt stod på benen. Jag var mest glad för att Natalie ändå var hemma när hon blev så dålig. Kanske hade hon blivit smittad hemma på Cypern, på flyget eller till och med hemma i Sverige. Men jag hade inte velat att hon skulle ligga ensam på detta viset i en lägenhet nere på Cypern. Nu kan jag ju pyssla om henne åtminstone!
Under eftermiddagen insjuknade mannen i huset. Samma sak, hosta, kräkningar och värk i kroppen. Natalie och Agnes fick åka till jouren och jag blev glad över att Skene hade öppet och att vi fick träffa en bra läkare som har jobbat där tidigare, om jag inte minns fel har han och några kollegor öppnat en vårdcentral ihop. Hur som helst han konstaterade influensa och tog lite mer prover så det inte var svininfluensa. Natalie är inte vaccinerad men Agnes är det. Senare när vi kom hem pratade jag med Niklas och då hade även Kristin blivit dålig. Tilltänkta sammankomster med vänner har fått ställas in och skjutas på framtiden. Tråkigt men nödvändigt.

Idag har jag lust att kasta ut allt som har med julen att göra, skura, vädra och bara städa hela huset. Fast ändå inte. Då menar jag att kasta ut julen men jag känner mig verkligen snuvad på den eftersom ingen har orkat njuta av den. Fast det finns de som har det värre. Vi fick i alla fall vara tillsammans fast ingen orkar att prata.

Idag ska jag nog i alla fall se över barnens kläder och rätta till i garderoberna. Eller kanske väljer jag att ta det lugnt och läsa i min nya bok, "Vyssan lull".

Ha det bra därute och håll er på benen! Kram Anna

söndag 26 december 2010

God fortsättning

Vill bara säga God Fortsättning på julen till Er alla! Vi ligger i influensa därav blogguppehåll. Vi livnär oss på Alvedon, filmer och sömn just nu! Idag är det inbokat 2 besök på Skene Lasarett, ett kvart i två och det andra besöket kvart i tre.


Var rädd om er! Kram Anna

onsdag 22 december 2010

Lugn och fin!

Jag fattar inte att jag sätter mig här men att blogga är det roligaste! Jag hinner inte alls igentligen! Idag har det varit så skönt. Jag och Kjell åkte och handlade mat tillsammans med 10 000 andra markbor! Totalt kaos på parkeringen och för att inte tala om inne i butiken! Det är precis som om det är den sista dagen någonsin man kan handla mat! Vi knökade väl oss fram och nu är det bara några julmust som fattas!

Sedan åkte jag hem till min kollega som befinner sig på träningsläger. Och till Er kollegor som läser bloggen kan jag meddela att damen i frågan är mycket träningsvillig och att hon snart är tillbaka igen! Skämt å sido, det var såå skoj att träffa henne. Vi satt och pratade i timmar och jag fick god mat och god fika. Jag hoppas innerligt att hon snart är tillbaka. Jag visste i och för sig att vi hade roligt på jobbet men jag känner verkligen hur mycket jag saknar henne nu när hon inte är där! Tack snälla för den fina stunden!

Efter det åkte jag hem och hämtade upp några av barnen för julklappshandling. Vi hade en härlig stund inne i Kinna. Alla var nöjda. Jag tänker inte överdriva julen med en massa paket för sakens skull utan jag har köpt mer matnyttiga saker till dem.

Nu är det matlagning som gäller! Skinkan in i ugnen och gröten ska kokas som vi ska äta i morgon!

Ha det gott i julestressen! Kram Anna

tisdag 21 december 2010

Total avkoppling!

En mysig och trevlig kväll har det varit. Efter ett försenat plan och en tur till mormor först kom hon hem från ett soligt Cypern. 27 grader igår och 20 minusgrader i dag. Lite skillnad men det verkar som om hon uppskattar en vit jul i alla fall!!


Vi har avnjutit en middag bestående av kycklingfiléer i svampsås med pasta och vanlig sallad. Lovisa hade bakat lite kladdkakemuffins som vi fikade med efteråt. Sedan var det dags för den absoluta favoriten...Jul med Ernst. Jag skulle nog kunna sitta i timmar och få inspiration av den mannen. Sedan är ju miljön i och runt i kring hyttan inte den sämsta heller!

Nu följer 2 hysteriska dagar som jag tänker blanda med lugn och stress om vartannat. I morgon blir det till att göra kålrotslåda och skinka. Jag är lite nyfiken på hur alla andras julbord ser ut. Jag fick lite nya idéer av Ernst vad det gäller sallad. Värt ett försök i alla fall!

Stressa lugnt. Kram Anna

Välkommen hem Natalie ♥

Hjälp vad svårt det är att hitta tiden för att blogga!! I går stöp jag i säng efter en låång dag på skolan! Eleverna var kvar efter skolan slutat. Vi hade lite klassmys och fikade och åt gott som fina klassmammor kommit med! Vi lekte lekar och vid fyra-tiden tågade vi med facklor till kyrkan. En mysig stund blev det. När jag satt där i kyrkbänken funderade jag på hur många olika öden det blir till jul. Någon åker till Afrika, någon till Sälen, andra stannar hemma och någon firar inte jul alls. Jag blev lite sentimental och kände att allt är så roligt och trevligt till jul...men resten av året då? Nu ska jag inte vara någon predikant av deppighet men lite så kände jag. Men visst är det skönt med en tid då man kan umgås och träffa nära och kära. Men man skulle tänka så lite oftare, det är det jag menar.

Nu om en liten liten stund kommer en älskad och saknad dotter hem. Jag är tacksam över att hon för en gång skull köpt en direktbiljett Larnaca-Göteborg. Hade det varit mellanlandning kunde risken för att bli fast någonstans i Europa varit stor. Jag tänker på en kollega vars söner kommer till Sverige via London. Hoppas hoppas de kommer hem. Men min pappa rapporterade från Landvetter att flygen från London var inställda.

I morgon ska jag träffa min kollega som är på träningsläger (!) Det ska bli kul. Jag saknade henne på personalfesten igår kväll. En rolig tillställning där vi åt gott, skrattade gott och spelade julklappsspelet. Jag fick en bok! Perfekt för en bokmal som mig!

Nu vankas det middag med alla barnen och Kristin. Kjell jobbar så han får äta senare!

Ta hand om er fina bloggläsare och bloggare! Kram Anna

söndag 19 december 2010

Snökaos, Änglagård och Jul med Ernst

Jag börjar oroa mig för att Natalie inte ska komma hem för allt snö. Heathrow stänger och vissa flygplatser i Tyskland stänger och med snö ska det bli. Snälla väderguden låt det räcka nu! Allt är vitt och fint. En liten fotbollsrapport by the way, Natalies lag spelade 3-3 idag och Natalite gjorde 2 mål. Båda på frispark. De ligger i toppen av tabellen men än är det långt till det är färdigt. I maj är säsongen slut.

Änglagård 3 har premiär på juldagen. Det är en film som jag verkligen vill se. Måste bara uppdatera mig både på första och andra filmen. Det var ett bra tag sedan jag såg dem.

Favoritprogrammet Jul med Ernst sänds måndag och tisdag. Tyvärr missar jag väl första programmet på måndag för dels har vi skolavslutning och sedan är det personalfest efteråt. Men jag får kolla på datorn,

Nu ska jag ta mig ett glas glögg och öppna en Paradis! Kram Anna

Turkisk peppar VS polkagrisar

Det luktar jul i hela huset. Nu börjar det kännas att det inte är lång tid kvar. Barnen blir lite så där rastlösa, oroliga och smått jobbiga. De undrar hela tiden om jag köpt julklappar och var de i så fall ligger. Om sanningen ska fram har jag inte hunnit köpa så många än. Jag har jobbat mycket och på kvällarna har det varit fullt upp. Men va fasen det finns väl grejer kvar i affärerna?? Var en sväng på MM idag och folk handlar som om det vore den sista dagen den finns mat! Jag har handlat lite då och då så framåt veckan kommer jag att handla det sista. Men visst, julen är en stor mathelg då man samlas många samtidigt.

Nu står det en bricka full med knäck i köket och sprider juldoft. Jag har tidigare gjort knäck med polkagris och nu blev det knäck med turkisk peppar. Det smakade väääldigt gott!

Barnen är ute och skottar snö, det har kommit massor! Vilken fin jul det blir. Själv ska jag kika till ordningen i huset och ta en sväng ut i snön också! En snöängel hade väl varit fint i trädgården!!!

Trevlig fjärde advent! Kram Anna

lördag 18 december 2010

Granen på plats eller var det grannen!?


In kom en tjock stadig gran som liknade en massflock av granar som växt samman!! Men jag kunde inte vänta på en annan så nu får denna duga! Ville ju inte göra Johan och Kjell ledsen heller ;)

Jag dras med en besvärlig förkylning som flög på i går hux flex. Inget man hinner med nu. Jag har inte fått gjort så mycket idag men på något sätt blir det jul. Natalie kommer hem oavsett om jag baktar 17 000 lussekatter eller inte.

Jag har skjutsat Niklas och Kristin till Fritsla för lite party och i natt någon gång ska jag hämta dem! På väg till festen såg jag så många fina hus. Jag skulle inte vilja bo i Fritsla men det finns grymt många fina hus där.

Kvällen tillbringas i soffan med granen tänd och lite levande ljus här och var.

Ta hand om Er! Kram Anna

fredag 17 december 2010

Mumsiga julklappar!En liten julklapp från Theds Frukt fick jag i går på julbordet. Jag kunde inte låta bli att öppna den. Det finns inget bättre än att få lite delikatesser i paket! Julkaffe tillsammans med Italienska mandelskorpor och tre små goda Tartufo. Pappa var här och fikade och vi provsmakade både kaffe och skorpor. Mums!

Nu är det bara en dag kvar på terminen. Vart tar tiden vägen. Vi har gjort färdigt allt som ska vara färdigt och på måndag blir det film och andra roliga saker.

Ute är det himelskt fint. Precis som en julsaga. Mina frysta ljuslyktor står kvar på trappan. I dag eller i morgon gör vi julbocken! Hur många gånger har jag sagt det tro!!!???

Jag har glädjt mig hela dagen åt beskedet jag fick igår. En liten ledtråd är ju att Malin Mandelplockaren Manfjärd fick samma besked!!


Ha en trevlig eftermiddag! Kram Anna

torsdag 16 december 2010

Julbord, PIM och tvillingar!

Två julbord på samma dag känns ju lite mycket. Idag blev det verklighet då skolan bjöd eleverna och lärarna på julbord i matsalen. Det var verkligen uppskattat bland alla. Sämst var att de bara fick ett glas julmust. De kunde gott få två glas då julmat är törstande.

På eftermiddagen eller närmare kvällningen var det dags för min PIM-examination. Det var förvisso länge sedan jag var färdig med den men nu skulle man examineras också. För mig har PIM varit roligt och jag har lärt mig massor även om jag kan en hel del data. Det var också roligt att se vad de övriga 15 lärarna hade gjort för film. Men bäst av allt var att min färgstarka, fina, glada kollega, nej inte du Marcus denna gången heller (!) som annars är hemma och tränar upp sig kom dit. Det var sååå roligt och jag hade så mycket jag skulle vilja berätta för henne men hann inte hälften.

 Dessvärre var jag tvungen att smita tidigare för det vankades julbord igen. Denna gången med Lärarförbundet på Skrädderiet. Sprang iväg från jobbet och fick en smärre chock när jag kom ut till bilen. Helt igensnöad och sedan hade det frusit fast på rutorna. Jag och Annica stod där och skrapade och skrapade. Mina fingrar var helt bortdomnade av kyla. Hem och hämta K och byta kläder. Jag hade nästan krängt av mig tröjan i bilen och for in på toaletten hemma för att göra mig i ordning. Kvick ner igen och det var helt ljuvligt att komma in på varma Skrädderiet och den miljön. Åt ett gott julbord med trevligt sällskap. Roligt var det att träffa Lena igen som gått och fått två små söta tvillingtjejer!!! Vi hade en del att prata om! Minns när mina små knyten var små för snart elva år sedan!

Jag kan avslöja att jag fått glädjande besked i dag!!!!!


Sov gott alla fina bloggläsare! Kram Anna

Längtan

Att läsa böcker kring jul är bland det bästa jag vet. Städat överallt, mörker, tända ljus, pläd och så en bra bok! Det är så avkopplande. Helst ska det vara en bra deckare där man kan klura ut vem som är mördaren. Det kan göra mig galen om författaren lyckas förvilla mig och att man blir totalt överraskad när man kommer mot slutet! Jag har köpt på mig några böcker som jag ska läsa under jullovet.

Jag kan varmt rekomendera Carin Gerhardsens böcker ut "Hammarbyserien". "Pepparkakshuset" och "Mamma, pappa, barn" och nu den senaste "Vyssan lull". Den sista ska jag läsa nu under jul. De andra är såå bra och såå spännande! Perfekt i decembermörkret!

En annan bok som jag ska läsa är "Hundraåringen som hoppade ut genom fönstret och försvann" Den är ingen deckare precis men jag tror den är full av humor!!

Jag köper alltid böcker till barnen i julklapp. Jag tycker det är skönt när de sitter i lugn och ro och läser i sina böcker. Minns själv den där känslan med att sitta i soffan med en pläd runt sig och läsa. Lite julgodis på en liten bricka och lite julmust i glas. Harmoni,  Vila och Avkoppling.

Ta det lugnt alla ni som ska ut i snöovädret idag! Kram Anna

onsdag 15 december 2010

Gäster, vårdpersonal och goda kollegor!

Eftersom vi bara har en bil skjutsar jag K till jobbet på morgonen. Kvart över fem åker vi. Idag hände det något speciellt när vi var på väg till bilen. Bakom husknuten kom det fram ett rådjur som gick lite mot oss precis som om den undrade vart vi hade maten. Jag brukar slänga ut lite äpplen i en zinkskål, men mest för att det är dekorativt i juletider. Men numera har zinkskålen blivit en matskål åt Bambi. Det kändes gemytligt när han stod där helt stilla och bara tittade på oss! Jag hade Olle med ute men han såg den inte. Han hade fullt upp med att komma in i bilen så att han inte skulle bli kvar hemma när vi åkte! Men jag såg att han fick upp näsan och vädrade lukten!

Ja, annars är det inte många som är uppe den tiden. Jag har sett att en bekant står vid samma busshållplats nästan varje morgon. Jag tror mig veta att hon numera arbetar på Borås Lasarett nu när Skene stängde. Jag beundrar henne. Stå där halv sex i vinterkylan för att åka bussen in till stan och sedan göra livet bättre både för dig och mig om det skulle behövas. Jag tycker att alla som jobbar i vården är fantastiska! De sliter dag och natt. Julafton, nyårsafton, lördag som söndag. Året runt. Säkert upplever de mycket roliga saker också men ändå. När jag jobbade i vården för massor av år sedan tyckte jag det var jobbigt med arbetstiderna. Det passade inte in i vår familj. Det blev därför ett ypperligt tillfälle att göra något annat. Jag tog ofta med mig jobbet hem. Tänkte på sjuka och dåliga människor. Numera har jag ett yrke där jag också tar med mig jobbet hem. Inte så att jag enbart menar att sitta hemma och rätta matteböcker osv..men det finns saker i skolan som man också funderar på hemma.

Sex dagar kvar till min älskade dotter kommer hem på besök i 9 dagar! Som jag längtar. Vi ska hitta på massor av roliga saker tillsammans. Hon brukar vara ganska så uppbokad när hon kommer hem men man får njuta av de tillfällena som blir där i mellan!

Nästa vecka händer många spännande saker....

Nästa ämne handlar om en färgstark, underbar och genomtrevlig kollega på jobbet Den beskrivningen skulle passa in på många av kollegorna men denna kollega är speciell. Vi har bara arbetat ihop i de 2½ åren jag varit på Stommenskolan men vad vi har skrattat ihop. Men nu ska hon sluta... När hon berättade detta igår blev jag både glad och ledsen. Jag vet ju att hon vill slippa pendla men gud vad jag kommer att sakna dig Annica! Du kommer att lämna stora avtryck efter dig.
Det finns en annan färgstark, underbar och genomtrevlig kollega som jag saknar som då inte är på jobbet just nu. Skönt att veta att hon är på bättringsvägen och att hon kommer tillbaka. En människa som alltid kommer att ha en speciell plats i mitt hjärta. För hur det än är när man är nyutexaminerad lärare så är det skönt att ha någon, som kan allt på sina fem fingrar, som man kan luta sig mot och få svar på allt man undrar över. Tur att jag vet att hon kommer tillbaka i alla fall.

Ett kärleksfullt hjärta är den sannaste visdomen! Kram Anna

tisdag 14 december 2010

Små barn små bekymmer. Stora barn stora bekymmer.

                                               Bild lånad av Internet

För det mesta handlar bloggen om livets positiva men livet är ju inte så enkelt. Inte alltid. Det är svårt att delge innersta tankar, de är privata. När man väl drabbas av det som inte är enkelt är det svårt att hantera.
Vi i vår stora familj har svårt att hantera saker och ting som uppkommit i en annorlunda situation. Plötsligt finns det en konflikt som och andra sidan inte finns. Sömnlösa nätter, funderingar, oro, undran, längtan och mycket mer.

Tanken att ha en sån stor familj som vi har, dvs sju barn, var för mig en utopi när jag var 30 år. Nu är jag 43 och tanken har nu gått från utopi till verklighet. Verkligheten betyder också enormt mycket glädje! Tänk alla roliga minnen man har från det de är små fram till nu. Alla mysiga stunder med sagoböcker, alla resor genom Europa man gjort med bilen helt proppfull, alla jular de väntat på tomten, alla samtal, alla idrottsarenor man suttit på och hejat fram segrar och förluster, alla plåster man köpt, alla resor till Cypern på senaste åren då äldsta dottern bosatt sig där. Ja, det finns så mycket att plocka ut ur hjärtat.

Men nu när vissa saker förändrats känner jag att det är skönt att ha dessa minnen att plocka fram. Dagar som gick och man funderar extra mycket på vad som gick fel. Det finns även dagar då tankarna är arga på det som händer och man undrar hur andra människor fungerar. När barnen fyller 18 bestämmer de själva över sina beslut men det betyder inte att föräldrar struntar i dem. Ens barn är ens barn även om de är 10 år, 29 år eller 47 år.

Man lär av sina misstag heter det. Jag hoppas innerligt det. Att någon gång kommer han till insikt själv. Jag eller Kjell är inte de som ska döma men väl råda. Det hör föräldraskapet till. Tyvärr fungerar inte det och det är sorgligt att man inte ens kan få till en dialog. Det finns människor som påstås må dåligt men jag kan lova att det finns människor som mår ännu sämre. Det är bara människans ego som vill synas och höras.

Idag snor jag min egna status från gårdagens facebook till dagens blogginlägg och ser framåt väldigt väldigt försiktigt.

Ta hand om er alla fina bloggläsare. Kram Anna

måndag 13 december 2010

Luciamorgon!

Vad skönt det är att sitta helt ensam i köket innan allt drar igång. Lite tända ljus och verkligen morgonmysa. Jag har redan kört den vanliga turen till Stora Enso med mannen. Jag satt nog lite länge i telefonen i går kväll för trött var jag!
Lucia idag och tänk vilka fina uppträdande det blir runt om i landet. Perfekt väder, i alla fall här. Marks Lucia hade kröning i söndags och Johans syster Emma lämnade över kronan till årets Lucia. Emma är världens finaste och passade verkligen till Lucia. Tror hon och tärnorna hade väldigt roligt!

Vi firade Lucia i skolan i fredags eftersom konserthuset var uppbokat idag. Det fick gå. De var ju underbart fina och allt blev kanon. I morgon kväll kör de reprisen för föräldrar och syskon.

Har suttit och tänkt på den mysiga tillställningen hos familjen Lydell-Manfjärd igår. Den var så gemytlig. Fick själv lite nya idéer vilket inte är så dumt. Träffa vänner är det bästa i livet. Många härliga goa skratt är väl livet! Skratt förgyller tillvaron. Ibland finns det inget särskilt att skratta åt men man skrattar ändå. När jag och Kjell var i kyrkan med Åsa och Johan förra veckan började jag skratta hejdlöst. Alldeles tyst var det men en liten grej Johan sa utlöste detta hemska skrattscenario... Usch, det var HEMSKT!!! Hahahah..fick med mig Åsa också och ni fattar ju hur omöjligt det var att sluta. Jag var helt genomsvetting av att inte skratta vidare!
Jag har fått en sån attack en gång för många många år sedan och otippat även den gången i kyrkan!! Då satt jag i Torestorps kyrka och deltog i en konfirmation. Det gick bara inte att sluta.

Men de orden önskar jag er en härlig Lucia- Och skratta mycket!! Kram Anna

söndag 12 december 2010

Glöggmys hos Manfjärds!

3:dje advent redan. Lovisa och hennes söta kompis Linn bakade fina goda chokladkakor till kaffet. Mumsiga var de!

Det har varit helt OK att Kjell jobbat hela helgen. Jag har fått gjort massor. Idag har jag städat sovrummet och är i princip klar nu. Nåja, tvättstugan är väl kvar...

Nu har jag precis kommit hem från Malins supertrevliga glöggmys. Jäkligt skoj att träffa lite nya ansikten!
Hon hade fått till den riktiga julstämningen med glögg, lussekatter, pepparkakor, Rocky Roads och mycket annat! Tack!

Nu ska jag sätta mig och skriva veckans, terminens sista veckobrev. Men ett tu tre så är det januari och vårterminen kör igång!

Trevlig advent alla glada där ute! Kram Anna

Jultraditioner

 Prövar ständigt nya recept och trots att detta inte är en matblogg så måste jag säga att denna enkla efterrätten var helt OK. Stekta äpplen, grädde och pepparkaka. Provade faktiskt jordgubbsgrädden från Arla och den blev mer som mousse.
Nu sitter jag här i mörkret och myser. Klockan har hunnit bli halv åtta men jag har varit vaken sedan vid sexdraget. Kjell är redan på jobbet och faktiskt njuter jag av tystnaden. Det blev en lång dag i går och den resulterade i 18 limpor. Minus en som jag skickade med Niklas och Kristin!

Jag har surfat runt på mina favoritbloggar och givetvis handlar det mesta om julen. För mig är julen väldigt viktig. Jag kommer inte från något hem där vi firade julen speciellt mycket. Lite pynt, julskinka och julklappar. Själv har jag blivit en stor firare av julen. Vill ha en helt annan tradition med mina barn än den jag själv hade. Jag vill inte heller vara borta för mycket på julen. Ser hellre att folk kommer hem till mig! För att inte tala om att resa till varmare bredgrader. Skulle aldrig falla mig in under jul. Nyår helt OK men inte jul.Sån är jag!

I eftermiddag ska jag på lite glöggmys hos Malin. Det ska bli skoj!
Själv ska jag snart ta tag i projektet som jag pratade mycket om i höstas men som fick ett tragiskt, dramatiskt slut en kväll då min fina vän Åsa ringde på dörren...

Jag önskar er en fin tredje advent!


Alla sova i enslig gård, djupt under midnattstimma!  Kram Anna

lördag 11 december 2010

Hej tomtegubbar slå i glasen!

                                           Kinnastensknäck!


                                          Fikonmarmelad


 Julbröd med svagdricka. Passar perfekt till dopp i grytan!


Kjell jobbar hela helgen, dygnet runt. En maskin ska plockas isär och jaa, det låter inte så kul tycker jag! Men jag har det detsto bättre i köket med mina julbestyr. Tog en välförtjänt sovmorgon och gick sedan ut för att hämta tidningen. Tomt i lådan. Det gjorde mig sur fast å andra sidan är det glashalt ute så jag förstår om den inte kunde levereras.

Jag bakar julbröd av svagdricka. Ett gammalt recept som jag fått av farmor. Man ska ha b la farinsocker i det. Nu ligger det 6 limpor i köket som är penslade med kaffe. Det tipset snodde jag från Loulas kök! Återstår att se men det låter gott tycker jag. Nu har jag Valnötsbröd på jäsning och förhoppningsvis ger det 6 limpor till.
Jag har hittat ett recept i Matmagasinet/Julspecial på fikonmarmelad. Det har jag också gjort idag. Väldigt gott blev det!! Passar bra till kex,Västerbottensost! Uppesittarmingelmat!

Sedan blev det knäck med polkagrisar. Hoppade över mandeln i år och ersatte med polkagris.

Lev fint! Kram Anna

fredag 10 december 2010

Mina granar eller mina grannar!

 Min lilla ensamma utegran. Den har Johan och Kjell valt ut väldigt noga på nattlig promenad! Jag sitter i TV-rummet och tittar ut på den och den ser ensam men lycklig ut!


 Gran no 2: En liten men kraftig gran som pryder hyllan i köket!


 My number three: En liten julgran som om den fått stå och växa till sig säkerligen blivit en ståtlig gran! Men den får passa så att ingen smiter ut denna vägen! Till sist är det den lilla grannen som också står i köket. Hoppas den inte börjar barra innan jul! Lite annat från skogen; lummer, mossa och en och annan hyacint. Allt detta vilar i min lilla vedkorg från IKEA. Här hamnade min skylt som jag köpte på tjejkvällen, Fritsla Tyglager. "Tiered parents and happy kids lives here"


Mitt favoritfönster i huset. Skulle gärna ha fler!

Ha nu en bra kväll med eller utan gran eller granne! Kram Anna

Grannaste granen i grannskapet

Snart dags för julgran. I många år har jag köpt en Kalle-Anka gran eller Kungsgran som den heter igentligen. När vi flyttade in i huset blev granen en jätte eftersom vi har så högt i tak. MEN i år ska jag ha en helt vanlig gran från en helt vanlig skog! Det får gärna vara hög och gärna spretig bara det är en vanlig gran. Fråga mig inte varför jag plötsligt ändrat mig men så är det och så blir det!
Vad har ni för granar? Hur tidigt tar ni in den? Jag har satt in tre små små vanliga granar som mer pryder sin art men de är inte dekorerade. Kanske är 45 cm och ynkliga och taniga men coola!
Den riktga julgranen kommer inte in förrän den 20-21 december. Jag vill njuta av alla paket som ligger under den några dagar före jul! Barnsligt va!!

Idag har vi firat Lucia på skolan. Min klass och Maggans klass har stått för själva firandet tillsammans med småttingarna på förskoleklass! JAG ÄR SÅ STOLT!! De var så fina och så duktiga! På tisdag kväll ska de få lussa för föräldrar och syskon. Jag ska ta med mig min familj så de också får se!

Då var det sista Idol ikväll då. In i det längsta höll jag på charmige Olle men förra veckan fick han packa sin ryggsäck och dra. Minna och Jay är kvar och jag hoppas på Jay. Han är grym. Gillar inte hans liv men å andra sidan är det inte det som ska bedömas.

Ta det lugnt i julbestyren. drick en glögg, lyssna på lite julmusik, kärlek! Kram Anna

torsdag 9 december 2010

Humor på jobbet!


Hittade den här lilla söta bilden på Internet när jag sökte på den senaste Absolut Christmas CD. OK då, det får väl duga! Det känns som om hon för med sig ett budskap om lugnet innan jul. Idag har varit en av de dagarna jag bojkottat min egen längtan! Kom hem sent från jobbet och ställde mig och lagade middag till några hungriga barn som befann sig i köket! Köttbullar och makaroner fick det bli idag. Duger gott en vardag!

Har packat ner alla hundratals ringar jag bakade igår. De behöver inte frysas men man får ju ändå ta hand om dem. Snart ska jag slå mig ner i soffan för att vänta in klockan så jag kan hämta K på jobbet. Är lite trött redan men hoppas Niklas och Kristin kommer för fika snart! Fick en julklapp av chefen idag men jag gav den till Niklas. Tänkte att de kan behöva den! Han hjälpte mig lite med skjuts innan idag!

Min kollega har beställt en almanacka för nästa år. Undrar om hon vet hur rolig den var!!??!! Jag bläddrade lite i den och den gav många skratt. Jag ropade på min snygga kollega och frågade honom hur många karlar det behövdes för att byta toarulle.. Han hade ingen aning men när jag upplyste honom ,att det fanns ingen annan heller som vet för, det har aldrig hänt ...drog han på giperna i alla fall!!! 
Den kommer att bli uppskattad i alla fall av barnen!!!

Trevlig torsdag. Snart fredag! Kram Anna